Președintele ICR, Andrei Marga, a acordat un interviu pentru gândul la scurt timp după ce și-a prezentat demisia din fruntea acestei instituții, declarându-se „uimit” că deciziile comisiilor parlamentare care au analizat activitatea ICR s-au bazat pe falsuri.
Marga a admis că este posibil ca schimbarea sa din funcție să fie generată de un schimb de instituții în interiorul USL. El l-a acuzat direct pe senatorul PSD, Georgică Severin, președintele Comisiei de Cultură din Senat, că „umblă cu falsuri”. Liberalul a dezvăluit că fusese informat de senatorii UDMR de intenția celor de la PSD de a-l schimba din funcție.
INTERVIUL INTEGRAL CU PREȘEDINTELE DEMISIONAR AL ICR, ANDREI MARGA
Comisiile de politică externă și de Cultură din Senat au propus demiterea conducerii executive a ICR, motivând că nu ați depus mai multe documente obligatorii la Senat. Care este situația?
Andrei Marga: Dacă vă referiți la bilanțul financiar, el a fost depus împreună cu celelalte acte. Ca să fiu foarte clar, sunt trei acte în joc, bilanțul financiar care se prezintă de o instituție publică la Ministerul de Finanțe, execuția bugetară și contul de execuție bugetară. Raportul la care mă refeream a fost prezentat la Ministerul de Finanțe, iar la Parlament, pe lângă raportul de activitate pe care l-am menționat, au fost prezentate cele două acte care sunt într-adevăr mici, sunt practic două pagini fiecare. Ele au fost prezentate. Acum cum înțeleg unii senatori noțiunile financiare nu este răspunderea mea, dar au fost depuse toate. Practic au fost toate datele, presa este îndemnată de unii oameni din păcate pe o pistă greșită, în sensul că acolo nu este o problemă la depunerea actelor. Evident, că o comisie are dreptul să accepte sau nu să accepte un raport. Legea reglează în felul următor lucrurile: dacă nu acceptă, atunci în 30 de zile cel care a trimis raportul este obligat să aducă alt raport. După aceea se discută în plenul Senatului, aceasta este formularea legii.
După decizia celor din Comisia de politică externă și a celor din Comisia de Cultură, care este decizia dumneavoastră? Comisia de comunicare a ICR a informat că v-ați depus demisia.
Andrei Marga: Da. Eu am știut de joi după amiază că s-a creat o anumită coaliție în aceste comisii. Am știut de la senatori din Opoziție și în situația aceasta m-am pregătit. Am luat act de propunerile pe care le-a făcut Georgică Severin, ca senator, propuneri care sunt ca bază complet eronate. Mă uimește că senatori ai României lucrează cu falsuri, dar aceasta este situația, este treaba lor personală.
Este o acuzație gravă, senatorii lucrează cu falsuri?
Andrei Marga: Am spus că un senator al României lucrează cu falsuri.
Dar este președintele Comisiei de Cultură din Senat.
Andrei Marga: Poate să fie, dar asta nu înseamnă că nu falsifică. Falsificarea pe care el a produs-o că aș avea o nepoată, este grosolană, nu am nicio rudă, de niciun grad în această instituție, nici în alte instituții.
Al doilea fals, că nu s-au depus la timp actele, este complet fals. S-au depus, s-a depus și raportul preliminar, s-a depus raportul definitiv, toate lucrurile sunt reglate. Nu aici sunt problemele.
Ați declarat că ați fost informat de parlamentarii din Opoziție, nu ați fost informat și de colegii de partid?
Andrei Marga: Colegii de partid m-au informat de asemenea, dar cei care au tras semnalul de alarmă au fost cei din Opoziție. Imediat ce am aflat de la parlamentarii UDMR am discutat cu cei din PNL și mi-au spus că au auzit și ei ceva, dar au spus că lor nu le vine să creadă.
Mi-am dat seama că se formează o majoritate la Comisie încât am spus, asta e.
Această majoritate la Comisie a apărut după ce premierul Ponta a făcut o serie de afirmații critice la adresa activității ICR.
Andrei Marga: Eu am mai spus, nu există o obiecție concretă, s-a găsit această treabă cu depunerea actelor. Pentru o instituție respectabilă cum este Senatul, argumentația este modestă, să nu spun altfel, dar nu o comentez.
Dar ați spus că ați fost revocat, demis pe baza unui fals.
Andrei Marga: Asta o spun tot timpul. Uitați-vă în motivarea de până acum, este vorba de nedupenerea unor acte. Știam că un senator la care m-am referit umblă prin Senat cu computerul prin mână să arate la respectivii ce am făcut eu față de nepoata mea. Nu am nepoată și nu am făcut nimic.
E un război personal al dvs cu senatorul Georgică Severin? De ce ar face așa ceva?
Andrei Marga: Trebuie să vedeți care este paradoxul. Am bănuieli multe. Îmi spuneau senatorii, că uite ce se ocupă. Să îi fie de bine.
Este Georgică Severin senatorul care i-a vorbit premierului Ponta despre activitatea dvs?
Andrei Marga: Bănuiesc, că el este. Este cel puțin unul dintre ei.
În ultimele zile ați vorbit cu președintele PNL, Crin Antonescu?
Andrei Marga: El a fost plecat în Anglia, nu am putut legătura cu dânsul.
Vi se pare că vi s-a făcut o nedreptate?
Andrei Marga: Nu este vorba de drept sau nedrept. Eu nu sunt căsătorit cu o funcție, nu resimt o durere, nici vorbă. Mi-am făcut datoria, am renunțat la multe pentru ideea de a servi țara, atât cât am putut. Plec senin, pentru că nu am încălcat o regulă naturală a vieții, nu am dezavantajat instituția.
Credeți că au deranjat afirmațiile critice la adresa Ministerului de Externe?
Andrei Marga: Putea să deranjeze. Trebuie să fim sinceri, instituțiile statului nu funcționează la parametrii optimi. Nici chiar instituțiile ai căror lideri dau acum lecții altora. Avem o problemă grea, instituțiile. Țin la o afirmație, în ICR s-au făcut mai multe schimbări decât în orice instituție publică.
S-a vehiculat și ideea că schimbarea dvs a fost cerută din Germania după vizita premierului. Este devărat?
Andrei Marga: Eu am relații excelente în Germania, Israel, USA. Acestea sunt alte diversiuni care se lansează, pe de altă parte nici nu sunt eu atât de sus plasat ca Germania să se ocupe de mine.
De ce ați fost schimbat din fruntea ICR?
Andrei Marga: Cu siguranță, a deranjat o altă abordare a culturii. Foarte probabil am atins interese financiare, mulți trăiau din aceste venituri de la ICR. Au fost deranjate constelații de interese, pentru că acum dacă ne uităm în exterior se vede cât de subiectiv s-au făcut numirile la ICR. A fost o amplă zvonistică, delațiuni, care priveau chiar și viața mea personală.
Nu v-a surprins faptul că nu ați fost chemat la o discuție în interiorul USL?
Andrei Marga: Liberalii puteau face oricât, dar deja erau o minoritate. Atunci era clar că s-a schimbat ceva în toată discuția. Cât privește poziția PSD, am avut și aseară discuții cu unii dintre ei, mulți spuneau și aseară că nu s-a discutat vreodată, că nu există vreo decizie și că ei se vor opune. Părea să fie o cu totul atmosferă. Dacă s-a făcut schimbarea, probabil că ea se leagă și de o redistribuție înăuntrul coaliției, o redistribuție a acestor poziții în interiorul Coaliției.
Citește și Ceartă în USL. Liberalul Andrei Marga acuză Ministerul de Externe, condus de Titus Corlățean, că „are o viteză de lucru inacceptabilă” AUDIO
Citește și Andrei Marga a demisionat de la șefia ICR. Vezi interviul pe care Marga l-a acordat ziarului Gândul